Slidte trægulve? Så enkelt er det at puste liv i plankerne

13 september 2017 Camilla Skøtt
Slidte trægulve? Så enkelt er det at puste liv i plankerne

Har årenes slid været hårdt ved dit trægulv, så det i dag står trist og gråt? Der skal ikke meget til for at give plankerne nyt liv, så de igen tager i mod dig med varme og glød – men det er ikke et projekt, du selv bør kaste dig over.

Det, dine trægulve har brug for, er en gulvafslibning.

Kan en gulvafslibning redde gulvet?

I langt de fleste tilfælde kan en slibning af gulvet givet plankerne nyt liv. Hvis de har massive skader, er fyldt med spartel- og limrester eller er blevet skæve som følge af en vandskade, så kan det være nødvendigt med en afhøvling i stedet. Men er det bare almindeligt slid, der har efterladt dine gulve med et kedeligt udseende, så er en gulvafslibning det helt rigtige træk.

Ikke et gør-det-selv-projekt

En afslibning af gulvet er ikke et projekt, du bør kaste dig over selv, hvis du ikke har nogen erfaring. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke gør det korrekt.

Når et trægulv skal slibes, så bruger man store, professionelle maskiner, og det er let at lave slibespor og ujævnheder, hvis man ikke ved præcis, hvordan sådan en maskine skal styres. Og har du først lavet gulvet skævt, så bliver det endnu dyrere at få et gulvfirma til at løse opgaven. Derfor: lad være med at tro, at du kan spare penge ved at gøre det selv.

Mange muligheder for et nyt udtryk

Hvis du ikke er glad for det udtryk, gulvet havde med sin tidligere efterbehandling, så er der mange muligheder for at ændre på det efter en gulvafslibning. Bliver gulvet lakeret, understreger du træets gule, varme farve. Vælger du olie, kan gulvet enten bliver lysere med en hvid olie eller mørkere med naturlig olie – uanset hvad får du en mat og blød overflade.

Kan du overhovedet ikke lide træets naturlige udseende, kan du også vælge at male plankerne i stedet.

Flere Nyheder